Civil ház

Színes egyéniségek

dfsa

A lakosságra vonatkozó adatok szerint az 1980-as évek eleje és az 1990-es évek közepe közötti időszakban született britek közül minden tízből legalább heten túlsúlyosak lesznek mire elérik a középkort - írta a BBC News. Összehasonlításképpen a szakemberek rámutattak, hogy a baby boomerek (1946-1964) nagyjából fele volt kövér ennyi idősen. Az elemzést végző Cancer Research UK brit rákkutató intézet szerint a felnőttkori túlsúly a rák tizenhárom típusával, köztük a mell-, a bél- és a veserákkal van összefüggésben. Ezen összefüggésről azonban a brit lakosság mindössze 15 százaléka tud.

Nagy-Britannia jelenleg Nyugat-Európa legelhízottabb nemzete, és az elhízottak aránya gyorsabban nő a szigetországban, mint bármely másik fejlett államban. Az elhízottsági mutatók 1993-ban még 15, 2015-ben azonban már 27 százalékot mutattak. Három évvel ezelőtt az 55-64 éves korosztályban volt a legmagasabb az elhízottak aránya, ám a szakértők szerint a fiatalabb nemzedékek jó úton haladnak afelé, hogy új csúcsot állítsanak fel.
 

Helyszín

Szöcskefejű énekes

zuztu

Nagy galaxisok interakciója, összeütközése esetén létrejöhetnek ilyen formációk, a csillagászok azonban még nem tudják, hogy az ilyen családok meddig maradhatnak meg, illetve hogy maguk a létrejövő törpegalaxisok mennyiben lehetnek stabilak. Sötét anyagot még mindig nem észleltek, ami szintén probléma a modell hívei számára, de további számításokkal, elméletekkel, valamint pontosabb adatokkal még sor kerülhet a standard modellbe való beillesztésbe.

Helyszín

Első esemény: ősrobbanás

asasasastzt

Az újabb és újabb exobolygók kimutatásáról, azok visszaigazolásáról, valamint az immár több ezer példányra rúgó katalógus folyamatos bővüléséről mi is időről-időre beszámolunk. Most egy komoly áttöréshez érkeztünk el, ugyanis egy távoli galaxis planétáit mutatták ki, a mikrolencse-hatás révén. 

A tőlünk mintegy 3,8 milliárd fényévre lévő RX J1131-1231 égitestjeiről van szó, amelyekre az Oklahoma Egyetem asztrofizikusai bukkantak rá. Az általuk közzétett anyagból megtudhatjuk, hogy a 4 kvazár által körülvett galaxisban akár több billió exobolygó lehet, ezek egy része ráadásul nem saját csillaga körül kering, hanem egyfajta galaktikus vándorként utazik a csillagrendszerek közötti térben. A bolygók méreteik alapján a Hold és a Jupiter közé esnek, igencsak változatos csoportról beszélhetünk tehát, ezek észlelésében pedig az éppen közénk eső, szintén távoli csillagok gravitációs hatása segít, amely periodikusan felerősíti azok jelét. Ebben a NASA Chandray X-ray Observatory névre keresztelt űrteleszkópja működik közre, az adatokat pedig az egyetem saját szuperszámítógépes központjában dolgozzák fel. 
 

Helyszín