Ismeretterjesztő

Metal Panda Banda

panda

A helyettes államtitkár azt is közölte újságírókkal, hogy a lézerfegyverrel felszerelt F-15-ös harci bombázó kísérleti repülései pedig a jövő nyáron kezdődnek. A védelmi minisztérium tavaly nyáron kötött 26 millió dolláros szerződést a Lockheed Martin fegyvergyártó céggel a vadászgépre függeszthető lézerágyú kidolgozására. A fegyverzet alkalmas lesz az azt hordozó gépet támadó rakéták elpusztítására. 

A lézerágyút a SHiELD (Self-Protect High Energy Laser Demonstrator) program keretében dolgozzák ki, s a programba a Lockheed Martin mellett más hadiipari óriások is - például a Northtrop Grumman vagy a Boeing - "bedolgoznak". A légierő a lézeres önvédelmi eszközzel az ötödik generációs harci gépeket kívánja majd felszerelni. Az idén nyáron tesztelendő lézerágyút F-15-ös harci gépre szerelik, és azt vizsgálják majd, hogy alkalmas lesz-e drónok és robotrepülőgépek elpusztítására. Jeff Stanley hétfőn azt is közölte: egyelőre "van még néhány kihívás, amellyel meg kell küzdeni, elsősorban a súllyal, a mérettel és a teljesítménnyel". 

Helyszín

Szöcskefejű énekes

zuztu

Nagy galaxisok interakciója, összeütközése esetén létrejöhetnek ilyen formációk, a csillagászok azonban még nem tudják, hogy az ilyen családok meddig maradhatnak meg, illetve hogy maguk a létrejövő törpegalaxisok mennyiben lehetnek stabilak. Sötét anyagot még mindig nem észleltek, ami szintén probléma a modell hívei számára, de további számításokkal, elméletekkel, valamint pontosabb adatokkal még sor kerülhet a standard modellbe való beillesztésbe.

Helyszín

Első esemény: ősrobbanás

asasasastzt

Az újabb és újabb exobolygók kimutatásáról, azok visszaigazolásáról, valamint az immár több ezer példányra rúgó katalógus folyamatos bővüléséről mi is időről-időre beszámolunk. Most egy komoly áttöréshez érkeztünk el, ugyanis egy távoli galaxis planétáit mutatták ki, a mikrolencse-hatás révén. 

A tőlünk mintegy 3,8 milliárd fényévre lévő RX J1131-1231 égitestjeiről van szó, amelyekre az Oklahoma Egyetem asztrofizikusai bukkantak rá. Az általuk közzétett anyagból megtudhatjuk, hogy a 4 kvazár által körülvett galaxisban akár több billió exobolygó lehet, ezek egy része ráadásul nem saját csillaga körül kering, hanem egyfajta galaktikus vándorként utazik a csillagrendszerek közötti térben. A bolygók méreteik alapján a Hold és a Jupiter közé esnek, igencsak változatos csoportról beszélhetünk tehát, ezek észlelésében pedig az éppen közénk eső, szintén távoli csillagok gravitációs hatása segít, amely periodikusan felerősíti azok jelét. Ebben a NASA Chandray X-ray Observatory névre keresztelt űrteleszkópja működik közre, az adatokat pedig az egyetem saját szuperszámítógépes központjában dolgozzák fel. 
 

Helyszín